JvH-puzzels.nl, voor alle Jan van Haasteren fans!

Personalia

Personalia

Jan van Haasteren geboren op 24 februari 1936 te Schiedam in Nederland, is de oudste zoon van Albert van Haasteren en Elizabeth Tilman.

Jan heeft twee broers Herman (1939) en Cor (1949). Jan trouwde met Romi, er zijn twee dochters geboren Saskia (1968) en Petra (1971). Jan woont in Bergen Noord-Holland, houdt van tennissen en schaken. Hij heeft een heel mooie carriere als striptekenaar opgebouwd, wat resulteerde in Nederlands populairste legpuzzels in samenwerken met Koninklijk Jumbo.

Jeugd en Opleiding

Jan ontdekte al op jonge leeftijd zijn passie voor tekenen, in zijn jeugd waren strips aanwezig, de absurditeit in de strips trok Jan toen al aan. Als kind groeide Jan op in een tijd die gekenmerkt werd door sociaal en politiek tumult, aangezien zijn jeugdjaren vielen tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor had Jan een rommelige jeugd, school werd onderbroken en hij heeft zelfs nog even in Engeland gewoond voor hij weer terug kwam bij familie in Nederland, maar Jan is altijd blijven tekenen.

Jan heeft twee jaar op de ambachtsschool op de afdeling huis- en decoratie schilderen doorgebracht om huisschilder te worden. Jan beschilderde de slaapkamer waar hij met zijn broer sliep en daar kwamen de nu zo bekende ‘handjes’ al tevoorschijn. Van 1951-1955 ging Jan naar de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam, waar hij op advies van zijn vader de opleiding reclametekenen volgde.

Direct na de opleiding kreeg Jan een baan bij een reclamebureau, maar Jan werd al snel opgeroepen voor militaire dienst op 19e jarige leeftijd. Na zijn diensttijd ging Jan het ouderlijke huis uit.

Carriere

Jan begon zijn carriere bij reclamebureau Grijseels, daarna volgde een baan bij Nijgh & Van Ditmar. Jan werkte als assistent van Loek van Delden mee aan de strip Smidje Verholen en maakte daarmee zijn debuut als striptekenaar. Een carriere als striptekenaar kwam pas goed op gang  toen Jan ging werken bij de Marten Toonder Studio’s. Jan droeg bij aan strips zoals Kappie, Tom Poes, Donald Duck, de Boze Wolf en Hiawatha.

Jan maakte een overstap naar Geesink Studio waar hij ging werken op de afdeling Geesink Artists waar hij werkte aan Rick de Kikker.  Hiernaast bleef Jan als freelancer werken voor Toonder Studio’s. In 1967 maakte Jan de overstap naar freelance tekenaar, hij werkte vanuit huis, Jan zijn eigen werk kwam in die tijd meer op de voorgrond te staan. Jan heeft met veel mensen samen gewerkt en heel veel strips en reclameposters getekend. Zijn werk staat uitgebreid beschreven in het boek "Jan van Haasteren van striptekenaar tot puzzelfenomeen’’.  In 2006 werd Jan door Het Stripschap onderscheiden met de ‘Bulletje en Boonestaak Schaal’ en in 2013 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Enkele bekende werken

Voor de stripbladen Sjors en Eppo bracht Jan, Tinus Trotyl tot leven. Tinus Trotyl heeft een ziekelijke liefde voor explosies, een van zijn typerende uitspraken is: ‘Geen woorden, maar knallen. Zijn onafscheidelijke metgezel Thomas reageert steevast met: "Zou je dat nu wel doen, Tinus’’. Maar uiteraard gaan de plannen van Tinus toch door.

Samen met Patty Klein creëerde Jan vele strips o.a. de strip Bartje en Opa, deze samenwerking kreeg een vervolg met strips als Sjaak en Oom George en Erik en Opa. De strip wordt beschouwd als een van de eerste Nederlandse familie strips.

Baron van Tast, voluit Baron van Tast tot Zeveren is een strip die Jan gaat tekenen voor stripblad Pep. De verhalen gaan over de absurde belevenissen van Baron van Tast die dingen ziet die andere mensen niet zien. Het absurde karakter van de strip wordt versterkt door de vele achtergrondgeintjes die Jan verwerkt in de tekeningen. Zoals een haaienvin die zich dwars door de vaste grond ploegt. Baron van Tast was een groot succes bij de lezers, jaren later zijn er ook een aantal eigen stripalbums van Baron van Tast uitgebracht. De strip leidde ertoe dat Jan posters ging tekenen wat uiteindelijk weer geleid heeft tot de Jan van Haasteren legpuzzels.

'Laat mij maar tekenen!'

Legpuzzels

De eerste legpuzzels van Jan zijn een aantal Popeye puzzels uitgebracht in 1975. Jan heeft ook een puzzelplaat getekend voor Ikea. Er zijn enkele puzzels van Jan uitgeven door Ravensburger en PTZ.

In 2003 heeft Jan een contract voor het leven gesloten met Jumbo. Eerst koos Jumbo een bestaande reclameposter getekend door Jan uit waar zij een puzzel van wilde maken. Toen de vraag naar puzzels groter werd is Jan speciaal voor de puzzels afbeeldingen gaan tekenen. Het merk Jan van Haasteren werd met bijpassend logo en de nu zo bekende familieleden een feit.  Hoewel Jan nu een respectabele leeftijd heeft bereikt, blijft zijn passie voor tekenen onverminderd voortduren.

Zijn werk brengt nog steeds vreugde en amusement aan mensen van alle leeftijden, en zijn puzzels blijven een geliefd tijdverdrijf voor families over de hele wereld.