Het digitale Jan van Haasteren museum!

Historie JvH-Puzzels

Het Begin van JvH-Puzzels

Tot 2006 had Tom Wilson een Amerikaanse System Engineer, een beetje ruimte op het internet waar hij afbeeldingen van Jan van Haasteren puzzels plaatste, samen met extra gegevens zoals het aantal stukjes per puzzel.

Vanaf begin 2006 stuurde Els Rooswinkel foto’s van de uitgebrachte puzzels naar hem om te publiceren. Hierdoor moesten de afbeeldingen al snel kleiner worden vanwege gebrek aan ruimte.

Omdat Els wel kon beschikken over meer ruimte, werd in 2008 de eerste versie van JvH-puzzels.nl naar Nederland gehaald. Deze versie was drietalig opgezet (Engels, Nederlands en Duits), waarbij elke pagina een linker kolom in het Engels, een middelste kolom in het Nederlands en een rechter kolom in het Duits had.

Al snel voldeed de eerste versie niet meer en werd er een professionelere tweede versie gelanceerd, met daarbij een heuse webshop. Naast de verkoop van de gebruikte puzzels konden nu ook nieuwe puzzels via de website worden gekocht.

De huidige website (de basis) is in 2016 opgezet.

Ontbrekende stukjes

De service voor ontbrekende stukjes begon ongeveer gelijk met de verkoop van tweedehands puzzels. Tijdens het controleren van gelegde puzzels kwamen er namelijk incomplete puzzels langs, die werden bewaard om anderen met ontbrekende stukjes te kunnen helpen. Aanvankelijk werden de gelegde puzzels bewaard op platen, maar al snel bleek dit niet haalbaar, waarna de puzzels in plakken in de doos werden gelegd.

In 2018 heeft Crista Scherpenisse deze service overgenomen en de website ontbrekende stukjes opgezet.

Overname door René

Eind april 2018 hebben Els Rooswinkel en ondergetekende bij toeval contact. Els gaf aan dat ze (wegens omstandigheden) wilde stoppen met de website JvH-puzzels. Zelf had ik al een webshop met legpuzzels en organiseerde we het NK legpuzzelen. Eén plus één was voor mij twee en binnen twee weken hadden Els en ik een overeenstemming, waarna we op 11 mei 2018 het overnamecontract hebben getekend.

Met heel veel hulp van Els heb ik de website eigen gemaakt en verder geautomatiseerd, en dat was maar goed ook. In 2019 zagen we de populariteit van het legpuzzelen in het algemeen toenemen, en met name de Jan van Haasteren puzzels.

2020 tot nu:

Voor velen was de coronaperiode geen prettige periode, maar voor winkels met legpuzzels waren het bijzondere tijden. Het leek wel of iedereen ging puzzelen en heel veel nieuwe klanten wisten de weg te vinden naar JvH-puzzels.

Tussen de twee corona periodes in zijn we verhuisd. Om precies te zijn 200 meter! Een nieuwe winkel, een echt kantoor, parkeren voor de deur, maar waar het vooral om ging was een groter magazijn. Met de groei hebben we ook meer handjes nodig. Inmiddels is het team al aardig uitgebreid. Naomi & Frederike op kantoor en in de winkel. In het magazijn werken Bente en Odin, en bij een nieuwe release worden alle beschikbare handjes ingezet!

Gelukkig zitten we nu in wat rustiger vaarwater en worden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet. JvH-puzzels is helemaal klaar voor de toekomst!

 

René van der Zwet