JvH-puzzels.nl, voor alle Jan van Haasteren fans!

Jan van Haasteren

Profiel Jan van Haasteren

Jan van Haasteren geboren 24 februari 1936 te Schiedam, woonachtig in Bergen, Noord-Holland.

Naast tekenen houdt Jan ook van tennissen en is regelmatig op de tennisbaan te vinden. Jan van Haasteren staat bekend vanwege zijn unieke tekenstijl vol humor en absurditeit.

Jeugd en Opleiding

Tijdens zijn jeugd ontwikkelde Jan van Haasteren al vroeg een passie voor tekenen. Hij begon met het maken van tekeningen en stripverhalen, waarbij hij vooral geïnspireerd werd door de cartoons en humoristische tekeningen van die tijd.

Zijn talent voor tekenen werd al snel opgemerkt door zijn omgeving en zijn leraren op school. Na zijn middelbare school ging Jan van Haasteren naar de Kunstacademie in Rotterdam, waar hij zijn vaardigheden als tekenaar verder ontwikkelde. Hij werd beïnvloed door verschillende kunststijlen en technieken, maar zijn voorliefde voor humoristische tekeningen bleef altijd prominent aanwezig.

Carriere

In de jaren 80 begon Jan van Haasteren samen te werken met het Nederlandse puzzelbedrijf Jumbo. Hij begon met het ontwerpen van puzzels met zijn kenmerkende tekenstijl, waarbij hij vaak chaotische en grappige scènes creëerde die de puzzelaars uitdaagden.

Zijn puzzels werden al snel populair en bereikten niet alleen in Nederland, maar ook internationaal een groot publiek. In 2006 werd Jan door Het Stripschap onderscheiden met de ‘Bulletje en Boonestaak Schaal’ en in 2013 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

'Laat mij maar tekenen!'

Studio Jan van Haasteren

In 2013 richtte Koninklijk Jumbo Studio Jan van Haasteren op, om aan de grote vraag naar Jan van Haasteren puzzels te kunnen blijven voldoen. Inmiddels zijn er 4 andere tekenaars naast Jan aan het tekenen voor de Studio.

In 2023 heeft Jumbo de puzzellijn ‘Oldtimers’ gelanceerd, een ode aan het werk van Jan. In deze lijn worden oude werken van Jan van Haasteren in hun oorspronkelijke vorm uitgegeven als 1000 stukjes puzzel.

Signatuur

In de loop van de jaren begon Jan van Haasteren zijn eigen stijl te ontwikkelen, gekenmerkt door een overvloed aan kleine details, humoristische scènes en een kenmerkende signatuur in zijn tekeningen.

Dit heeft geleid tot een spel binnen een spel voor degenen die zijn puzzels maken: het vinden van deze verborgen elementen voegt een extra laag van plezier en uitdaging toe aan het puzzelproces. Misschien is de bekendste signatuur wel de haaienvin.