Het digitale Jan van Haasteren museum!

Rob Derks

Profiel Rob Derks

Rob Derks is geboren op 1 september 1974 in Nijmegen, waar hij momenteel woont met zijn drie kinderen.

Hij is een Nederlandse striptekenaar en illustrator, bekend om zijn humoristische tekeningen.

Jeugd en Opleiding

Rob groeide op in Nijmegen, waar hij aanvankelijk een opleiding tot tekenleraar volgde. Hij besefte echter al snel dat zijn ware passie niet bij het lesgeven lag, maar hij het tekenen zelf.

In 1999 kreeg hij landelijke bekendheid met zijn strip 'Pakje Bakmeel', die onder andere verscheen in het dagblad Metro. Deze strip illustreert de avonturen van een pakje bakmeel op humoristische wijze.

Carrière

In 2001 richtte Rob samen met drie andere tekenaars een eigen striptekenstudio op, genaamd ‘Studio Noodweer’, die inmiddels uitgegroeid is tot zes tekenaars. Ze werken zowel individueel als gezamenlijk aan strips en illustraties.

Rob ontwerpt ook bieretiketten voor Brouwerij D’n Brul, geheel in zijn bekende stijl. Naast zijn werk voor Studio Jan van Haasteren heeft hij ook zijn eigen puzzelserie genaamd 'Pieces of History', waarin historische gebeurtenissen op humoristische en educatieve wijze worden uitgebeeld.​

Studio Jan van Haasteren

Sinds 2013 tekent Rob voor studio Jan van Haasteren. De eerste puzzel die hij tekende voor de studio was Zeebanket, maar de puzzel de Winterfair, die hij als tweede tekende, werd als eerste uitgebracht.

De stijl van Rob past goed binnen de kenmerkende uitstraling van de Jan van Haasteren puzzels, maar hij voegt ook zijn eigen flair en creativiteit toe aan de puzzels.

 

Signatuur

Naast de vaste familieleden zien we ook terugkerende elementen van Rob in de puzzelplaten. Zo zijn er altijd twee mannen met lange baarden, geïnspireerd door de mannen van ZZ top, terug te vinden. Ook Freddie Mercury, de letters AC/DC en Elvis duiken regelmatig op. Een blauwe pen, een tweeling en twee vechtende vrouwen worden eveneens vaak in de afbeeldingen verwerkt. Voor de oplettende puzzelaar zijn een schilder en een schoorsteenveger ook vaak terug te vinden.